Osanotto suruusi

Sinulle läheinen ihminen on kuollut. Otan osaa menetykseesi. Kuolema ei aina kysy sitä, olemmeko me siihen valmiita vai emme. Kuolema ei kysy ikää, perhetilannetta, ammattia tai paikkaa. Läheisen ihmisen kuolema muuttaa elämää lopullisesti ja pysähdyttää meitä niin monin tavoin ajan ja elämän äärelle.

Suru on henkilökohtainen, voimakas kokemus, joka tuntuu mielessä ja kehossa, sekä ihmissuhteissa. Surun tuntemukset ovat menetyksen jälkeen aluksi lähes koko ajan läsnä. Vaikka surun kokonaisvaltaista tunnetta on ajoittain vaikea aika kestää, surun tarkoitus on hyvä. Suru auttaa menetykseen sopeutumisessa ja sen tunnistamisessa, kuinka menetys vaikuttaa juuri sinun elämääsi.

Moni meistä kysyy, kuinka koskaan opin elämään menetyksen kanssa? Aika on armollinen ja mieli sopeutuu menetykseen pikkuhiljaa. Suru voi olla läsnä pitkäänkin tai tulla pintaan aalloittain. Surulla on asiaa, jota on hyvä kuulostella. Suru haluaa kertoa sinulle kuolleesta läheisestäsi, teidän yhteisestä elämästänne, sinusta. Se kertoo rakkaudesta, kaipuusta ja luopumistyöstä. Tärkeää on antaa surulle aikaa sillä sen tehtävä on huolehtia sinusta ja auttaa sinua jatkamaan elämää menetyksen jälkeen.

Surussa on tärkeä olla toisten ihmisten lähellä. Tarvitset välillä rauhaa saadaksesi surra rauhassa, mutta tarvitset myös muiden ihmisten tukea ja läsnäoloa, jota on hyvä osata ottaa vastaan. Voit suoraan myös pyytää läheisiä tai tuttavia akuutin surun aikana huolehtimaan esimerkiksi päivittäisistä asioista, kaupassakäynnistä tai ruoan laitosta. Näin he pääsevät konkreettisesti auttamaan sinua ja voivat olla tukena rinnallasi.

Lohdullista on ajatella, että kuollutta läheistä saa muistella, häntä ei koskaan tarvitse unohtaa. Niin lapselle kuin aikuiselle on tärkeää lupa puhua vainajasta, muistella yhteisiä aikoja ja katsella kuvia.

Surun keskellä toivoa luovat kärsimyksen päättyminen, elävät muistot ja ympäröivä maailma.

Lämmin halaus Sinulle.

 

Riikka Koivisto

johtaja, saattohoitokoti Koivikko-koti

http://www.koivikko-koti.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s