Mikä on sinun onnellisuuttasi?

Oletko tullut ajatelleeksi, haluatko olla onnellinen? Valtaosa vastaa tähän kysymykseen haluavansa. Kaikki eivät, jossa myös riittäisi pohdittavaa.

Jokaisella meistä on oma käsityksensä onnellisuudesta. Psykologisesti tarkasteltuna onnellisuus on mm. sitä, että ihminen kokee elämänsä riittävän hyväksi ja on tyytyväinen elämäänsä ongelmineen päivineen. Se voidaan määritellä myös siten, että yksilöllä on enemmän positiivisia tunteita kuin negatiivisia.  Onnellisuutta on elää elämää, jossa itse viihtyy. Onnellisuuteen liittyy rauhallinen tyytyväisyys ja kyky nauttia. Siihen liittyvät omat käsityksemme siitä, millaisia olemme, millaista elämämme on ja se, kuinka meitä elämässä kohdellaan ja minkälaisia ihmissuhteemme ovat.

Voiko onnellisuutta tavoitella? Varmasti voi. Sitä on lupa tavoitella ja ylläpitää. Onnellisuutta voi myös maustaa ja pienillä erityisen onnellisilla hetkillä elämässä on hyvä jopa hehkuttaa. Voi olla onnellinen samalla, kun tiedostaa ettei onnellisuus ole läsnä joka hetki tai jokaisella elämän osa-alueella yhtäaikaisesti.

Milloin onnellisuus karkaa pois? Elämän eri kriisitilanteet ja menetykset tai katkeroituminen ja pahansuopuus vievät elämää kohti surua ja näköalattomuutta. Jos työstät tauotta suorituksia ja rakennat aina vain uusia tavoitteita hengähtämättä jokaisella elämän osa-alueella, onnellisuus voi kuitenkin olla kaukana. Onnellisuus sekoitetaan usein mielihyvään. Jos mieli on kovin tottunut etsimään koko ajan uusia ja nopeita mielihyvän lähteitä, uutuudenviehätys ja mielihyvä laimenee nopeasti. Moni ihmettelee, miksi kauan tavoiteltu toteutunut unelma ei tunnukaan miltään. Jos emme opi olemaan riittävästi läsnä tässä hetkessä, kokemaan kiitollisuutta asioista, jotka ovat hyvin, emme opi olemaan kuin hetkellisesti onnellisia myöskään silloin, kun joku toiveemme tai asettamamme tavoite toteutuu. Nopeaan mielihyvään tottunut mieli on koulutettu etsimään jo uusia mielihyvänlähteitä. Onnellisuus kaipaa viivyttelyä ja tavallisen elämän kokemista merkityksellisenä, jossa saa tehdä itselleen tärkeitä asioita riittävästi.

Kaunis vanha sanonta onkin, että jos olet kovin masentunut, pidät liiallisesti kiinni menneestä, jos olet hyvin kiihtynyt, suuntaudut liiallisesti tulevaisuuteen, jos olet rauhallisin mielin, elät riittävästi nykyhetkessä, jossa voit kokea onnellisuuden tunteita, vaikka elämässä olisi joskus vaikeuksiakin.

Tärkeää on halu olla arkionnellinen ja kokea arvostaen onnen hetkiä, kun ne ovat läsnä.

Arkionnellisia ihmisiä yhdistävät usein seuraavat asiat:

 • He käyttävät aikaa läheisten ihmisten kanssa vastavuoroiseen yhdessäoloon (sosiaalinen pääoma)
 • He tuntevat kiitollisuutta siitä, mitä heillä on
 • He auttavat usein pienin teoin muita
 • Heillä on perusluottamus elämään ja siihen, että lopulta elämässä tapahtuu heille enemmän hyvää kuin pahaa
 • Heillä on luottamus siihen, että he selviytyvät silloinkin, kun elämässä on iso murros tai kriisi
 • He elävät monella elämän eri osa-alueella omien arvojensa mukaisesti, eivätkä joudu toimimaan elämässään liian paljon muiden ihmisten erilaisten arvojen ja tätä kautta kuormittavien vaatimusten mukaisesti.
 • Heillä on vahva resilienssi (voit lukea tästä lisää https://riikkakoivisto.wordpress.com/2016/03/06/kuka-selviaa-elaman-kolhuista/ )

 

 1. Mitä onnellisuus tarkoittaa sinulle? Kuinka juuri sinä määrittelisit sen?
 2. Elätkö omien arvojesi mukaisesti, vai jonkun toisen määrittelemien arvojen mukaan? Mikä on sen merkitys onnellisuuteesi ja elämänlaatuusi?
 3. Mitä voisit tehdä lisätäksesi tai ylläpitääksesi omaa arkionnellisuuttasi?
 4. Mikä kaikki on hyvin juuri nyt ja josta voit tuntea kiitollisuutta ja nautintoa?
 5. Mikä pieni päivittäinen asia lisäisi onnellisuuttasi, jos ottaisit sen vakavasti ja lisäisit sen elämääsi?

Voi hyvin!

lämmöllä, Riikka

 

Valmennusteksti on vapaasti jaettavissa. Teksti on osa Ihminen ihmiselle valmennusta, joka on maksuton fb valmennus heille, jotka haluavat olla vähän enemmän läsnä toisille, elää vähän hyväntahtoisemmin ja vähän enemmän. Ihminen ihmiselle –valmennuksen takana on FB sivusto ”Viisi miljoonaa hyvää tekoa”. Käythän tykkäämässä ja jakamassa oman hyvän tekosi.

#viisimiljoonaa #puutunpeliin #sunelämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s