Näkökulman vaihtamisen taito.

On olemassa viisi syytä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka helppoa sinun on löytää asioihin erilaisia näkökulmia. Perehdytään siis hieman niihin. Ensin muutama ajatus taustaksi.

On jännittävää ajatella sitä, kuinka jokaisella meistä on asioista oma totuutemme. Tulkitsemme aina tapahtumia omassa elämänhistoriassamme tapahtuneiden asioiden ja niistä muodostuneiden johtopäätösten pohjalta.

Meille tapahtuu elämämme aikana lukuisia erilaisia, hyviä ja huonoja asioita. Oleellista on, minkä merkityksen näille asioille annamme. Tämän jälkeen olemme valmiita siirtymään eteenpäin. Näkökulman vaihtamisen taito auttaa meitä löytämään meille oleellisimman merkityksen tapahtumille, helpottaa elämäämme, ihmissuhteitamme ja pitää meidät uteliaana itse elämää kohtaan.

Jos joku ihminen esimerkiksi loukkaa meitä, huomaamme että reaktiomme vaihtelevat riippuen ihmissuhteesta, sen merkityksestä ja omista elämänkokemuksistamme. Toinen ottaa loukkauksen vastaan ja etsii virheitä itsestään. Toinen taas kohauttaa olkiaan ja tuumailee, että loukkaajan sanat kertoivat enemmän toisesta kuin itsestä. Osa miettii loukkaajan elämäntilannetta ja kokee myötätuntoa osaten sitä kautta suhteuttaa tapahtumia niin, että ei jää kantamaan kaunaa. Vaikeinta on ehkä niellä loukkausta silloin, jos olet halunnut auttaa toista, olet käyttänyt kenties aikaa, vaivaa ja osaamistasi tehdäksesi toiselle hyvän teon, ja toinen esimerkiksi nauraa vahingoniloisesti sinulle nähden yrityksesi arvottomana, ehkä kertoen vielä miten se oma näkökulma on ainoa totuus.

Asiat, jotka vaikuttavat siihen, kuinka helppo sinun on löytää asioista eri näkökulmia:

Perusturvallisuuden tunne: Kun perusturvallisuuden tunne on riittävän hyvällä tasolla, erilaiset näkökulmat avartavat ymmärrystä tilanteesta eivätkä näyttäydy vain uhkana. Tiedämme hyötyvämme siitä, että voimme nähdä kokonaisuuden, jossa on monia eri tulkintoja. Jos perusturvallisuuden tunteessamme on vakavia puutteita, näkökulmaamme leimaavat pelot ja uhkakuvat, jotka saavat meidät pitäytymään omassa näkökannassamme hinnalla millä hyvänsä tai sanoi järki tilanteesta mitä tahansa.

Empaattisuus ja sosiaalinen älykkyys: Kyky ymmärtää toisen tunteita ja toimintaa suhteessa tilanteeseen antaa mahdollisuuden joustaa ja neuvotella, sekä sanoittaa asioita siten, että kaikkien osapuolten ymmärrys lisääntyy. Empatian ja sosiaalisen älykkyyden puute taas ajaa ihmisiä mustavalkoisiin ajatusmalleihin ja ristiriitoihin, missä ainoa oikea näkökulma on se, minkä itse on muodostanut.

Elämän merkittävät kokemukset ja kehittymään päässyt resilienssi: Sillä on merkitystä, kuinka elämä on meitä kohdellut, ja mitä olemme elämältä tähän mennessä oppineet. Olemmeko oppineet selviytymään yksinäisenä sutena vai saaneet aina turvaa laumasta? Onko jotakin, mistä emme ole koskaan selviytyneet? Jaksammeko motivoitua uuteen, vai teemmekö väistöliikkeitä? Joustaako ja sopeutuuko mielemme muuttuviin tilanteisiin vai koemmeko voimavarojen käyvän toistuvasti pohjalla elämän eri tilanteiden vaatiessa meiltä huomiota?

Riittävän tasapainoinen elämäntilanne (ei akuuttia kriisiä): Voidaksemme rauhallisin mielin tarkastella eri näkökulmia suhteessa asioihin, tarvitsemme turvallisen ja riittävästi omassa hallinnassamme olevan elämäntilanteen. Akuutissa kriisissä voimavarat ohjautuvat sen hetken tasapainon hakemiseen ja perustoiminnoista selviytymiseen.

Riittävän hyvä itsetunto: Kun itsetuntomme on riittävän hyvä, emme menetä osaa minuudestamme tai arvoistamme vaikka eteemme tuleekin asioita, joiden suhteen joudumme ymmärtämään ja hyväksymään erilaisten näkökulmien olemassaolon. Tiedämme, että valtaosassa tilanteista voimme oppia uutta itsestämme, toisista ja maailman ilmiöistä. Samalla meillä on sisäinen varmuus ja rauha sen suhteen, kuinka itse toimimme ja mitä itse asiasta ajattelemme. Meillä ei tuolloin ole tarvetta hyökätä toisia ihmisiä vastaan tai ylläpitää riitaa. Huojentavaa. Kaikkeen ei myöskään ole pakko reagoida.

 

Valmennustehtävät:

  1. Leikittele näkökulmia asioihin etsien.
  2. Kun kohtaat ihmisen, jonka mielipide on kaukana omastasi, älä kiihdy vaan harjoittele ymmärtämään hänen näkökulmaansa suhteessa asiaan.
  3. Tutustu yhä enemmän itseesi: Mikä kaikki vaikuttaa siihen, miksi reagoit niin kuin reagoit tiettyihin asioihin (onko sinulla esimerkiksi helppo joustaa ja hyväksyä toisen näkökulma, vai koetko tärkeimmäksi perustella oman näkökulmasi oikeaksi)?
  4. Monessa arkisessa ristiriitatilanteessa hyvä lausahdus neutralisoimaan tilannetta on: ”Se on mahdollista”. Testaa tätä.
  5. Missä asioissa koet, että on olemassa yksi ainoa totuus? Missä taas voi olla lukuisia mahdollisia totuuksia?

 

Kiitos jälleen ajastasi.

Voi hyvin!

Riikka Koivisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s