Kiitollisuuden näkyväksi tekeminen

Kiitollisuus ja huonotuulisuus eivät kulje käsi kädessä. Juuri siksi kiitollisuuden tunteilla on tavallisen päivämme elämänlaatuun niin suuri merkitys. Osaatko käyttää tätä tietoa vaikuttavasti? Kuinka tehdä elämässäsi kiitollisuutta näkyväksi jotta se saa enemmän valtaa?

Kiitollisuuden tuntemisen myönteiset vaikutukset tulevat toistuvan tavan kautta. Tuletko ajatelleeksi asioita kiitollisuuden näkökulmasta aina, vai vain harvoin ja erikoistilanteissa?

Otollinen momentum on aamulla, kun heräät. Jää silloin hetkiseksi istumaan vuoteeseen silmät kiinni. Tee lyhyt ajatuspolku, jossa tunnistat ja tunnet asiat, joista olet kiitollinen. Anna niiden asioiden tuottaman ilon syttyä tunteeksi, joka määrittelee aamusi. Kuinka kohtaat perheenjäsenesi, työtoverisi, harrastuskaverisi, bussikuljettajan – kaikkea tätä voi värittää oma fiiliksesi, jolle annoit heti aamulla valtaa.

Joinakin päivinä on erityisen vaikeaa löytää aihetta kiitollisuuteen ja se on viimeinen asia, jota jaksaisi elämän vaikeuksien keskellä edes ajatella. Niitäkin päiviä tarvitaan, mutta jos niitä on liikaa, elämään astuu toivottomuus ja näköalattomuus. Kiitollisuuden puuttuminen pitkällä aikavälillä on itse asiassa melko ankara tapa elää sekä itsellemme, että ihmisille jotka ilmapiiriä jakavat.

Kiitollisuuden tunteet muokkaavat mielialaamme parempaan suuntaan, luovat toivoa ja uskoa tulevaan. Kiitollisuuden harjoittaminen toimii silloin, kun elämässä ei ole akuuttia kriisiä ja haluat löytää elämään hyvää mieltä ja myönteisyyttä.

Kiitollisuuden näkökulman mukana kuljettaminen toistuvana tapana on mahdollisuus nähdä elämää laajemmin, elää hieman enemmän nykyhetkessä, elää hyvää elämää jossa on enemmän värejä ja vaihtoehtoisia näkökulmia asioihin.

Kiitollisuuden sanoittaminen ääneen on hyvä teko kaikkialla, missä liikut. Esimerkiksi työpaikalla tai ystävien ja läheisten keskellä tulet luoneeksi hyvää ilmapiiriä, vastavuoroisuutta ja innostusta käyttämällä kiitollisuuteen painottavaa kieltä. Kiitollisuuden näkökulma nostaa esiin mahdollisuuksia, onnistumisia ja lisää kaikkien itsetuntoa. Se saa meitä tekemään asioita ilon kautta ja odottaen onnistumista. Siinä ilmapiirissä on huomattavasti mukavampi elää ihan jokapäiväistä elämääsi. Tätäkin tuntia, päivää ja viikkoa.

Kiitollisuudessa on se hieno puoli, että kiitoksen aiheita riittää ja niitä voi löytää loputtomiin. Ei ole kriteereitä sille, kuinka suuri tai pieni kiitollisuuden aihe on. Oleellista on löytää aihe ja tunnistaa se, jonka jälkeen se vaikuttaa mielialamme myötä kaikkeen mitä teemme.

Kiitollinen voi olla siitä, että on elossa tänään ja hengittelee, kiitollinen voi olla ystävästä, aamupalasta, lemmikkieläimestä, työstä, kodista, uudesta kynsilakasta, siitä että on ihminen, keväästä, kauniista puusta, auringosta, sateesta, jonkun ventovieraan hymystä, siitä että huomenna on uusi päivä.

Lopulta kyse on siitä, mille itse annat vallan – kiitollisuudelle vai tyytymättömyydelle. Hyvin usein avain on omassa kädessäsi. Vaikutatko siihen, mihin voit vaikuttaa, vai pidätkö kiinni siitä, mille et voi tehdä mitään?

Älä pelkästään jää odottelemaan esimerkiksi parempaa elämää ja sitä, että jonakin päivänä asiat vain järjestyvät ja sen jälkeen voit olla ehkä kiitollinen. Käytä tuo ajoittainen odotteluaika hyväksesi – elä ja luo rohkeasti elämänsisältöä, jonka äärellä voit hymyillä, virnuillakin ja pitää tarvittavia ohjia omissa käsissäsi. Joskus kiitollisuuden aiheet ovat isoja, joskus etsit niitä kissojen ja koirien kanssa. Oleellista on, että siellä ne ovat, sinä pärjäät hyvin, olet tärkeä ja ainutlaatuinen. Ruoho on vihreämpää siellä, missä sitä kastelet.

 

Riikka Koivisto

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s