Pomo älä moiti! Kiitä vaikka.

Pomo, sulla on valtaa. Se nyt on selvä. Kiinnostaa kuitenkin se, kuinka sitä valtaa käytät.

Arvostava palaute

Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi myönteisessä valossa ja kokea olevansa arvostettu. Arvostettu ihminen tekee työnsä hyvin ja usein vielä paremmin, mitä koskaan osaat edes odottaa tai vaatia. Arvostava palaute antaa ihmiselle mahdollisuuden kokea ammattiylpeyttä, osaamisen iloa ja merkityksellisyyden tunnetta – työllä on väliä.  Arvostava palaute on onnistumisia rakentava työkalu, joka pitäisi olla pomon aktiivikäytössä.

Jos haluat miettiä kuinka tuttu olet arvostavan palautteen teeman kanssa, käy läpi, mitä työntekijäsi vastaisi seuraaviin kysymyksiin?

 • Koetko, että työtäsi arvostetaan? Mistä huomaat arvostuksen tai sen puutteen?
 • Kuinka toivot esimiehesi osoittavan arvostavansa sinua?
 • Keneltä saatu palaute on työsi kannalta merkityksellisintä?
 • Keneltä saatu kielteinen palaute vaikuttaa työhösi eniten? Miten?

 

Moittivan johtamistavan riskit

Moite työkaluna on varma työilon, sitoutuneisuuden ja motivaation deletoija. Tapa puuttua asioihin, jotka eivät ole hyvin ja vaieta asioista, jotka ovat hyvin, on yllättävän yleinen. Pieni negatiivinen vire tuntuu moitteelta, vaikka ei kulttuurissamme sellaiseksi toki ole tarkoitettukaan. Vakaa tarkoitushan on seriöösisti korjata työtä tuloksen suhteen olennaisempaan suuntaan. Olennaista on ymmärtää, että tunne on se, mikä saa meidät toimimaan – suuntaan tai toiseen.

Moite vie pohjan ehkä jopa työsuhteen koko tulevaisuudelta. Vaikka työsuhde jatkuisi, useampi sata päivää vuodessa huonolla fiiliksellä tehtyä ”pakkotyötä” ja kenties jopa huonon fiiliksen vuoksi laiminlyötyjä työtehtäviä tulee kalliiksi yritykselle. Varsinkin ylimmän johdon kritisointi osuu suoraan yrityksen liiketoiminnan tulokseen.

Moite laitetaan siitä johtuvan tunnereaktion myötä usein vielä kiertoon. Tämä näkyy usein riitaisana työyhteisönä. Negatiivinen fiilis puretaan työpaikalla ja tunteet tarttuvat. Kierre on syytä katkaista tietoisesti, nopeasti ja tehokkaasti.  Myönteisen ja arvostavan palautteen kautta voi ohjata toimintaa huomattavasti tehokkaammin, kuin moittivaksi tulkitun palautteenantotavan kautta.

 

Hyvä työpaikka on arvostavaa palautetta vaaliva työpaikka  

Hyvässä työpaikassa sen sijaan suhtaudutaan asioihin myönteisen kiinnostuneesti, avoimesti ja luottavaisesti. Osaamiseen luotetaan, mielipiteitä kysytään, vaihdetaan ja kuunnellaan riippumatta työnimikkeestä ja roolista. Kuunnellaan ja annetaan toiselle mahdollisuus tulla kuulluksi. Hyvät asiat sanoitetaan tietoisesti ääneen ja kehitettävätkin tavoitteistetaan myönteisen vireen kautta. Hyvässä työpaikassa sanotaan ääneen esimerkiksi ilahtuminen siitä, kun aamulla näkee työtoverin, kun toinen on onnistunut jossakin, jaksanut vaikean tilanteen läpi, keksinyt loistavan idean ja antanut päivään oman osaamisensa.

Hyvässä työpaikassa ollaan inhimillisiä, toisia autetaan onnistumaan, tavoitteet ovat yksilöllisiä ja lopulta isossa kuvassa yhteisiä. Jokainen tietää, mikä omassa työssä on olennaista tavoitteen saavuttamiseksi. Tämä luo turvallisuutta joka luo jälleen hyvää motivaatiota ja tunnetta. Hyvässä työpaikassa ei vain suunnitella, vaan luodaan hyvää tulevaisuutta kysyen: Mikä on parasta, mitä voisi tapahtua?

Hyvässä työpaikassa uskalletaan myös kuunnella ja kokeilla tarvittaessa erilaisia työnkuvia. Varmistetaan, että kaikki ovat tehtävässä, jonka kokevat hallitsevansa ja johon ovat motivoituneet. Hyvässä työpaikassa kiitetään. Ollaan kiitollisia. Vaalitaan asioita, jotka toimivat. Fiilis on korkealla, tahtotila positiivisesti kympissä. Uskotko, jos sanon, että tämä osuu suoraan yrityksen liiketoiminnan tulokseen?

Pomon check list

Hyvä, arvostava palaute ja kohtaaminen tarkoittavat yksinkertaisia asioita. Esimerkiksi kysymykseen ”Kuinka toivoisit esimiehesi osoittavan arvostavansa sinua?” vastaukset ovat huikean kirkkaita – systemaattisesti, yrityksestä riippumatta. Kirkkaudessaan pysäyttäviä.

Vastaukset ovat:

 • Katso silmiin
 • Hymyile
 • Anna palautetta erityisesti, kun onnistun
 • Kerro onnistumisistani muillekin
 • Jos epäonnistun jollakin mittarilla, ole inhimillinen ja auta onnistumaan
 • Käsittele vaikeat asiat kanssani kahden kesken jos mahdollista
 • Kysy mielipidettäni
 • Luota ja anna vastuuta
 • Kuuntele mielipidettäni
 • Kiitä päivästä – aina

Pomo, saitko tältä päivältä kaikkiin ruksin?

 

Riikka Koivisto, YTM sosiaalipsykologi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s