Mitä varten elät?

Artikkeliaihe: #sosiaalipsykologin #blogi

Mitä varten on elämä? Sinun mielestäsi?

Kuuntelen uteliaana, puhuuko ihminen siitä omien kokemustensa kautta, dialogissa elämän ja tapahtumien kanssa, sen kautta mitä olettaa toisen haluavan kuulla, jonkun ikäryhmän kokonaisnäkemyksenä vai joskus toisen tarinaa suorittaen. Jokaisella ihmisellä on jollakin tavalla elämän merkityksestä oma näkemyksensä.

Ajattelen, että elämä on sinua varten. Sitä ei saa tuhlata merkityksettömyyden tunteeseen, jatkuvaan pahaan oloon tai ahdistukseen. Niillä tuntemuksilla kaikilla on uskoakseni viesti sinulle, jolla on sydän kuulla – tee jotakin eri tavalla. Elämä on ainakin iloa varten, rakkautta, hyvyyttä, uteliaisuutta, seikkailua ja aitoutta varten.

Elämässä ylipäätään pitäisi olla kohtuullisen hyvä fiilis silloin, kun kaikki perustarpeemme ovat täytettynä eikä meitä uhkaa mikään akuutti kriisi. Aivan kaikki sujuu helpommin hyvällä mielellä sen sijaan, että yrittäisimme saada jotakin aikaan ärtyneenä, väsyneenä, surullisena, peloissamme tai epävarmana. Kun mietit tätä tarkkaan, tiedät sen olevan totta. Työ, ihmissuhteet, itsetunto, tulevaisuuden suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen – kaikelle syntyy merkitys ja imu, kun fiilis on hyvä. Kaikki se muu lamaannuttaa ajan kanssa. Mikä saa sinut tuntemaan hyviä ja onnellisia fiiliksiä? Niiden asioiden äärelle pitää hakeutua. Kuuntele ja kunnioita siis tunteitasi järjen lisäksi.

Hetki, jolloin tunnistat tunteesi, syntyy silloin, kun tunteisiin liittyvät fyysiset reaktiot ovat syntyneet. Prosessi on yleensä melko nopea, mutta niin olet sinäkin – ehditkö huomata tunteet? Asiat joilla on merkitystä, nostavat tunteita. Siksi jokin meitä kuohuttava asia ei välttämättä kuohuta toista. Mikä kenellekin on tärkeää, tulee näkyväksi tunteiden kautta. Yleinen mielialamme on osittain kiinni geeneistämme. Tärkeää on esimerkiksi halu olla onnellinen ja sillä halulla voimme vaikuttaa noin 40% siihen, miltä meistä elämän melskeessä oikeastaan päivittäin tuntuu. Valtava prosenttimäärä, jos osaamme kohdistaa siihen katseemme. Elämän suruista tai sairauksista huolimatta onnellisuutta voi yksinkertaisimmillaan olla tunne siitä, että elämä on kuitenkin riittävän hyvää ja elämisen arvoista ja on asioita, joista voit nauttia.

Mitä varten on elämä? Se on myös muiden ihmisten näkemistä ja rakastamista varten. Prinsessa Diana totesi, että jonkun on mentävä ihmisten keskelle rakastamaan heitä. Tabermann kirjoitti, että jokaisen lapsen oikea nimi on Rakas. William Shakespare tiesi, että rakkaus elää rakkauden näkemisestä. Elämä on ihmisenä ihmiselle olemista varten.

Shakesparen logiikalla on helppo ymmärtää, että hyvyys elää hyvyyden näkemisestä. Hyvät teot elävät hyvien tekojen näkemisestä. Kunnioitus elää kunnioituksen näkemisestä. Ilo elää ilon näkemisestä. Innostus elää innostuksen näkemisestä. Sama toimii ihmisellä myös toisin päin. Kiukku elää kiukun näkemisestä ja pahuuden imu kasvaa pahuuden näkemisestä, kiusaaminen elää kiusaamisen näkemisestä. Ihmisyydessä on se huikea puoli, että aivomme pystyvät käsittämään tämän ja valitsemaan.

Jännää on, että jos mikään ei muutu, mikään ei oikeasti muutu. Meillä on käsittämätön valta itseemme ja ihmisiin lähellämme. Minun elämäni ja fiilikseni on merkittävä osa lähipiirini elämää. Lähipiirini fiilikset ovat merkittävä osa omaa elämääni. Vaikuta siihen mihin voit, ja ellet voi, etsi uusia reittejä. Pärjäät kyllä.

Joinakin päivinä järkevin asia, minkä ajatuskaaoksesta voi huomata, saattaa olla vaikkapa Elastisen ja Hedbergin laulusta viesti: ”Kyl sen näkee miten työstäni nautin. Oves luki vedä, mä työnsin sen auki”. Liian pitkään jatkuneen tasaisen harmaan loskan keskellä on aidosti huikean tärkeää saada kiinni jostakin tällaisesta. Herättävästä. Innostavasta. Hengästyttävästä. Ja ehkä saman tien muistaisimme sen oleellisen: Rakkaus elää rakkauden näkemisestä. Juuri sinun rakkauttasi tarvitaan.

Valitse viisaasti, ota oma hyvyytesi vakavasti. Kokeile innostua useammin. Elä vähän enemmän, vähän rohkeammin, vähän onnellisemmin. Maailma on sun puolella. Ihmiset ovat monin verroin empaattisempia ja ymmärtäväisempiä, kuin voit koskaan uskoa. Uskalla avata itsesi. Hengitä. Anna mennä täysiä vaan. Lähes kaikki on mahdollista. Yes You Can!!! Tykkään susta.

t. Riikka

 

1 vastaus artikkeliin “Mitä varten elät?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s