Mielessä muutos?

Artikkeliaihe: #muutos #elämä  #sosiaalipsykologin #blogi

Maailma muuttuu alati kiihtyvällä tahdilla. ”Change will never be this slow again” totesi Gordon Moore valovoimaisesti jo vuonna 1965.

Tai ”Meneekö tunteisiin”? Teini-ikäisen poikani paras lause ikinä, jolle nauramme hänen kanssaan lähes joka päivä.

Muutos, tai paine muutokseen menee aina tunteisiin, enemmän tai vähemmän. Mitä paremmin saamme itse päättää, mitä elämässämme muutoksen myötä tapahtuu, sen positiivisempana muutos nähdään. Siihen ehditään valmistautua ja suunnitella, sen vaikutuksia arvioida jo ennakkoon päätöksenteon tukena. Muutoksiin liittyy parhaassa tilanteessa onnistumisen, onnen ja innostuksen tunteita. Jos muutokselle vielä on jokin aikaviitekehys, jonka sisällä muutosprosessin suurimmat toimenpiteet astuvat näyttämölle, yhä paremmin motivoivaa! Tällaisen muutoksen äärellä on helppoa olla maailmoja syleilevä.

Jos emme ehdi valmistautua tai emme saa vaikuttaa tuleviin muutoksiin, ne voivat ärsyttää, ahdistaa, aiheuttaa unettomia öitä, luopumisen surua. Voimme vältellä muutosta, koska pelkäämme hylätyksi tulemista. Tunnelukot ottavat pulttia, ja alkavat pitämään näennäisesti ”puoltamme”. Jos muutos on välttämätön, mutta vaatii toimia, jotka tuntuvat pahalta tehdä, on muutosten perusteleminen itselleen yhä työläämpää. Mutta se on mahdollista. Mitä toivot elämältäsi?

Muutoksen tehtävä on luoda tulevaisuutemme.

Joskus muutospaineet tarkoittavat valintoja. Älä anna ainakaan pelon tehdä päätöksiä puolestasi. Muutos saattaa maksaa sinulle kaiken, mutta ei yhtään enempää. Kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä (Tabermann)?

Joskus on oltava vahvempi, kuin vahvin tekosyysi tai jämähtänyt periaatteesi (joka varmasti saattoi toimia 10 vuotta sitten). Varmista turvaverkosto. Eniten tarvitset toisia ihmisiä.

Jos jokin elämän ongelma on pitkittynyt, voi kysyä omaa osuuttaan siinä: Ovatko aikaisemmat päätökseni tai periaatteeni tuoneet niin paljon onnea, että en ole valmis muuttumaan?

Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Vanhoissa tavoissa pitäytyminen luo turvaa, mutta niiden takana piilottelu ei avaa uusia ovia. Kotoa sinua ei hae kukaan, paitsi Disneyn piirretyissä. Mutta niissäkin kysytään viisaasti ”Tell me princess, now when did you last let Your heart decide?”.

Päivän kysymys Sinulle on: Jos ei olisi oikeaa ja väärää – mitä valitsisit?

Uskalla kuulla itseäsi. Minkä ainakin tulee muuttua? Mikä ainakaan ei saa muuttua?

Jos edessäsi on muutos, valmistaudu. Mikä on kesken? Saata loppuun keskeneräiset asiat, joihin sinulla on mahdollisuus vaikuttaa. Tämä tuntuu sydämessä ja usein tiedät heti, mitkä tällaisia asioita ovat elämässäsi. Mikään ei vainoa meitä elämässä enemmän, kuin sanomatta jääneet sanat tai keskeneräiset asiat. Ne eivät lakkaa olemasta eivätkä vaikuttamasta elämäämme, toiveisiimme, tulevaisuuden suunnitelmiimme.

Jos kyse on työpaikasta, käytä työnohjausta tai sparraajaa, kuuntele vaihtoehtoisten ratkaisujen kohdalla sitä, mikä tuo sydämeesi rauhan.

Jos kyse on ihmisestä, mene sinne, jonka luo ajatuksesi hakeutuvat illalla viimeisenä, yöllä kun havahdut unesta ja aamulla ensimmäisenä kun heräät.

Jos kyse on kodista, mikä on sinulle koti? Mistä se syntyy, onko se tietty talo/asunto, paikkakunta vai toinen ihminen.

Jos kyse on liiasta työmäärästä, rupea aluksi tekemään to do -listojen sijaan stop doing -listoja. Karsi, pelkistä, luo tilaa vapaalle ajatusenergialle.

Tee rauha menneisyytesi kanssa. Anna itsellesi anteeksi äläkä ole kohtuuttoman ankara ihmisyyden äärellä.

Ota tarvittavat askeleet. Toivota muutos tervetulleeksi. Etsi sen tuomia mahdollisuuksia. Päästä irti vanhasta.

Voi kun voisin sanoa sinulle, että älä pelkää liikaa. Muutos voi tarkoittaa upeita asioita, joskus kipua ja syöksyä. Sinä yksin tiedät, mitä muutosta tarvitset. Mutta et ole yksin. Älä siis jää yksin. Kerää oma tiimisi.

Monet vanhukset uhkuvat elämän viisautta ja heidän elinaikanaan on todellakin maailma muuttunut. Viimeisinä vuosina muistellaan elämää sen kaikilla mausteilla. Mietitkö koskaan, miksi viisaat vanhukset ovat niin rauhallisia, vaikka ympärillä kuohuisi? Viisauden olemushan on läpikäytyä ja parantunutta tai paranevaa kipua, kokemusta siitä, että kaikenlaisten asioiden kanssa eletään. Joten mikä on sinun tulevaisuutesi? Anna elämän tapahtua. Elä vähän enemmän, vähän rohkeammin, vähän onnellisemmin.

-Riikka

Jk. Tässä alla Knostin hämmästyttävän kohottavat sanat tietoisuuteesi:

Life is amazing. And then it´s awful. And then it´s amazing again.

And between the amazing and the awful its ordinary and mundane and routine.

Breathe in the amazing, hold on through the awful, and relax and exhale during the ordinary.

That´s just living

Heartbreaking, soul-healing, amazing, awful, ordinary life.

And it´s breathtakingly beautiful.

– LR Knost

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s