Some caring feedback

Artikkeliaihe: #sosiaalipsykologia #ihmisyys #vastavuoroisuus

Lopulta kaikki oikeasti tärkeät asiat ovat ilmaisia! Rakkaus. Halaus. Hengittäminen. Keho. Tietoisuus. Elämä. Ihmissuhteet ja hyvät teot toistemme ihmisyyttä kohtaan. Tämä pääoma on mittaamattoman arvokasta. Oletko sijoittanut? 

 

Kaikkein kauneinta maailmassa eivät ole tavarat, kulissit tai omaisuus. Kaikkein kauneinta ovat toiset ihmiset, jotka haluavat sinulle hyvää ja myös tekevät tekoja sen eteen. Jotka sanovat, missä olet parhaimmillasi, mitä sinussa näkevät ja arvostavat. Kuinka tärkeä olet. Osa huomaa läsnäolosi tai sen että puutut ja ottaa asian esiin niin, että huomaat sinulla olevan merkitystä. Osa kertoo sinulle pyytämättä sen, mikä saa olemassaoloosi erityistä hohtoa ja merkitystä. Teko voi olla tapaamisen jälkeen tekstiviesti, jossa lukee ”olet huipputyyppi”. Teko voi olla se, että ystävä ajaa luoksesi lähes 200km ihan vaan nähdäkseen sinut. Teko voi olla viesti, hyväksyvä katse tai pitkä halaus. Halu auttaa ja olla läsnä. Näitä samoja tekoja tarvitsee jokainen, joten omilla vastaavilla teoillamme on todellista merkitystä siinä ympäristössä, missä itse vaikutamme.

 

Voimme olla toisillemme sanojen ja tekojen kautta käytännössä taivas tai helvetti. Se on valinta. Kokonaisuus on tekoja ja joskus tekemättä jättämisiä. Teko on aina tietoista. Kaikkia meitä kohtaan on joku tehnyt joskus väärin. Olemme kaikki tehneet asioita, jotka nyt tekisimme toisin. Meidän pitää ajoittain tietoisesti käsitellä sitä, kuinka antaa anteeksi ja päästää irti silloinkin, kun on tekemisissä ihmisen kanssa, joka ei koskaan näe omaa osuuttaan tai tekojaan saatika pyydä anteeksi. Anteeksi voi antaa ja liikkua eteenpäin elämässä sen kykynsä mukaan, mitä voi. Viha on aidosti kuin sisäistä myrkkyä, se ei ole vielä koskaan ratkaissut mitään. Siihen ei voi jäädä kiinni. Pitää etsiä tie takaisin lämpöön ja sinne, missä voit hengittää. 

 

He jotka satuttavat, käyttävät hyväkseen, pettävät läheisensä, eivät osaa nähdä rakkauden merkitystä ympärillään. Empatia ja rakkaus puuttuu heidän omasta toiminnastaan ja tavastaan elää. Suurinta valtaa ei käytä se, joka luikkii häntä koipien välissä näkymättömiin jatkaen näytelmäänsä jossakin muualla, jollekin toiselle. Suurinta valtaa käyttää se, joka rakastaa ja toimii arvostavasti ja kauniisti silloinkin, kun toinen ei sitä oikeastaan edes ansaitsisi, vaikka se toimenpiteinä tarkoittaisi mitä hyvänsä. Joskus siis joudut antamaan anteeksi ihmiselle, joka ei pyydä sinulta anteeksi. Vain niin voit itse jatkaa elämää eteenpäin valitsemallasi tiellä.

 

Entä me itse? Kyllä – kaikki me mokaamme. Pitää silti olla elämässä muutostekojen voima, ei uhri. Hyvä harjoite on tehdä lista, mihin kirjoitat kaiken sen, mistä et ole ylpeä. Olet sitten kohdellut huonosti läheisiäsi, pomottanut, kyykyttänyt, valehdellut, ollut kamala teini-iässä tai ollut vain järkyttävä ääliö muita kohtaan. Kirjoita kaikki ylös, katso niitä hetkisen ja anna itsellesi anteeksi. Ja muista, meillä kaikilla on se lista. Päästä jo menneestä irti. Älä anna teoistasi johtuvien pelkojen määrittää tulevaisuuttasi. Sinulla on lupa muuttua, lupa tehdä jatkossa paremmin. Keskittyä tekemään parempia tekoja toisia ihmisiä kohtaan. Myös itseäsi kohtaan. Nähdä itsessäsi kaikki se, mikä on arvokasta, ihanaa ja hyvää. 

 

Jos me kaikki välittäisimme toisistamme sen sijaan, että kilpailisimme, vihaisimme tai piilottelisimme, maailma jossa elämme olisi hyvin erilainen paikka. Ihan peruselämässä kateudelle ja kilpailulle ei ole tarvetta. Kaikkihan me haluamme maaliin jotenkuten selvitä. Sinne pääsee parhaiten, kun autamme vuoroin toisiamme. Välitämme, sanoitamme toiselle hänen upeuttaan ja aidosti arvostamme. Joskus ainoa ihme, mitä elämämme tarvitsee, on ihminen, jolla on halu olla tukenamme.

 

Joten. Miten olisi ”some caring feedback”? Olisitko itsellesi se, joka näkee sinussa olevan hyvän, sanoittaa sen itselleen, ja muuttaa sen teoiksi? Olisiko sinulla yksi ihminen, joka tulisi varta vasten käymään, jonka kanssa hetkisen puhuisitte vain siitä, millä kaikilla tavoilla olet ihana, kyvykäs, ainutlaatuinen ja upea? Olisitko sinä vastavuoroisesti se toiselle, kun on sen aika?

 

Kuka juuri nyt kaipaisi sinulta positiivista viestiä? Kuka juuri nyt voisi olla sinulle se tärkein tsemppari?  Onko jossakin joku, joka ilahtuisi ihan valtavasti siitä, että menisit tapaamaan häntä? Teko on oikeasti valinta toimia. Oikea aika on aina juuri nyt. 

 

 

 

3 vastausta artikkeliin “Some caring feedback”

 1. Sinä, Riikka, olet juuri nyt se, jolle haluan lähettää voimahalauksia yli Atlantin aavan valtameren.
  Olet supertyyppi.❤️
  Ihailen, arvostan ja kunnioitan avoimuuttasi ja luonnollisuuttasi.
  Pysy sama Riikkana jatkossakin.
  Voimia, uskoa, toivoa ja takkautta.
  ❤️❤️❤️❤️

  Liked by 1 henkilö

  1. Aloin miettimään ja päädyin siihen että aloitan itsestäni. Joku tarvitse minua tänäänkin. Minä tarvitsen lohduttavan sanan tänäänkin. Lähteminen on helpompaa kun on kohde. Kiitos.

   Tykkää

 2. Niin hieno kirjoitus, että tästä oli kotonakin keskustelua 18- vuotiaan tyttäreni kanssa. Teksti teki häneen syvän vaikutuksen. Samoja arvoja ja ajatuksia toivon minäkin heille jättävän perinnöksi. Suuri❤️

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s