Diagnoosina ”Liian myöhäistä”

#sosiaalipsykologin #blogi

Siirrätkö kroonisesti unelmiasi tulevaisuuteen? Eikö nytkään ole sopiva hetki? Odotatko useiden asioiden loppuun saattamista, ennen kuin on sinun vuorosi elää? Palveletko muita niin paljon, että energiaa ei ole riittävästi omalle elämällesi tai sen pienillekään elämänlaadullisille tekijöille?

Ajattele, jos käteesi ojennettaisiin paperi, jossa lukisi suurimpien unelmiesi kohdalla: ”Liian myöhäistä”. Olet vuosia tehnyt töitä ja huolehtinut asioista ja ihmisistä tunnollisesti ja odottanut sitä hetkeä, kun olet vapaa elämään unelmiasi todeksi, mahdollisesti rakkaimpiesi kanssa. Kun sitten olisi omasta mielestäsi omien elämäsi unelmien ja elämänlaadun aika, se hetki olisikin jo mennyt. On tullut sairautta tai elämän muita isoja muutoksia, joidenka myötä aika ajoi unelman ohi.

Jos odotat sitä juuri oikeaa hetkeä, päädyt helposti odottamaan lopun elämääsi. Aina on jotakin kesken, jotakin loppumassa, jotakin alkamassa tai jotakin, jota emme osanneet ennustaa. Älä anna elämän hämätä ikuisuusilluusiollaan. Liian myöhäistä – on yksi suurimpia suruja silloin, jos palo jotakin kohtaan on voimissaan. Sitä kipua ei voi lohduttaa koskaan kokonaan pois.

Oikea aika elää todeksi pieniä ja isompia unelmia ja osia niistä on juuri nyt. Salaisuus on ripotella elämän polulle, ihan sinne maanantain ja tiistain keskelle asioita, jotka ovat Sinulle tärkeitä ja hyviä. Asioita, jotka ainakin pitää ehtiä kokea ja tehdä ja asioita, joidenka ainakin tulee olla osa elämää. Väliin tulee mahtumaan myös isompia unelmia, vaikka matkoja tai asuinmaan muutoksia. Niitäkin pitää aktiivisesti edistää. On lupa elää!

Asiat myös kumuloituvat huomaamatta. Kun haluamme tehdä jotakin, pitää aloittaa jostakin. Tehdä jotakin sinulle tärkeää vaikka puolen tunnin verran päivässä, joka edistää elämänlaatua, unelmaa tai tavoitetta. Kun sitä tekee joka päivä, viikossa on tehnyt jotakin asian edistämiseksi jo kolme ja puoli tuntia. Tämä pätee niin joidenkin töiden tekemiseen, kuin tavoittelemamme elämän kannatteluun ja rakentumiseen.

Yllättävän moni asia on elämässä pienellä tahtotilan lisäämisellä mahdollista, jopa yhtä aikaa elämämme vaatimusten, mahdollisuuksien, onnenpotkujen ja luopumisen surujen keskellä. Oleellista on tunnistaa se, mitä kaikkea haluaakaan elämällään tehdä. Miten haluaa elää? Levollisemmin? Onnellisemmin? Seikkaillen? Sinun elämäsi onnellisuus on myös sinun läheistesi elämän onnellisuutta, koska sinun elämäsi on osa heidän elämäänsä.

Löydämme aikaa sille, jolle annamme arvoa. Jos haluamme lukea kirjoja, löydämme sille aikaa, jos arvostamme lukemista riittävästi. Löydämme perheelle aikaa, jos arvostamme perhettä riittävästi. Löydämme liikunnalle aikaa, jos arvostamme liikuntaa ja terveyttä tarpeeksi. Löydämme vapauden tunteelle (jolloin kukaan ei vaadi meiltä mitään) aikaa, jos arvostamme vapauden tunnetta riittävästi. Mitä sinä arvostat ja miksi? Kun tunnistat sen, mitä arvostat, saat myös rakennettua elämän, jossa diagnoosina onkin: ”Enemmän elämää”. Se on paljon parempi valinta seikkailla tämä elämän polku maaliin.

Enemmän elämää

lämmöllä, Riikka

1 vastaus artikkeliin “Diagnoosina ”Liian myöhäistä””

  1. Totta joka sana Riikka, valitettavasti useimmista löytyy se ”sitku kytkentä”, jolloin oma elämämme pääsee kaventumaan ja moni asia jää kokematta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s