Kauneinta, mitä Sinulle on koskaan sanottu?

#sosiaalipsykologin #blogi Taas minua kiinnostaa elämä. Tällä kertaa sanojen voima – mikä on kauneinta, mitä Sinulle on koskaan sanottu? Mitä sanat saivat Sinussa aikaan?

Kaipaatko ikinä sitä, että sinut nähdään ihanana? Tai upeana, kiinnostavana, osaavana, kyvykkäänä, arvostettuna, rakkaana, merkityksellisenä. Oletko saanut kuulla jotakin tällaista elämäsi kulussa riittävästi?

Olemme vähän enemmän olemassa, kun tulemme nähdyksi. Olemme vähän enemmän elossa, kun tulemme nähdyksi esimerkiksi ihanana. Kun joku osuu positiivisilla hyväksyvillä sanoilla sisimpäämme, meissä syttyy jotakin säihkettä, mitä emme voi piilottaa. Hymy syntyy kuin itsestään. Joskus ujostuttaa. Ryhti kohenee. Sisällä voi tuntua siltä, kuin lapsena kehuja saadessamme: iloa ja vilpitöntä riemua.

Milloin Sinusta on viimeksi sanottu jotakin ihanaa? Kuka Sinulle sanoo ihania asioita? Kenen ihanat sanat ovat tärkeimpiä ja merkitsevät Sinulle eniten? Millaisen tilanteen muistat eletystä elämästä, jonka kauniit sanat kantavat Sinua tänäänkin, huolimatta siitä ketä juuri nyt on ympärilläsi vai vietätkö paljon aikaa yksin. Mitkä ovat kauneimmat ajatukset ja sanat itsellesi? Oletko tyynnyttelevä tai myötätuntoinen koskaan omia reaktioitasi kohtaan?

Joskus ihmisten ärtyisyys voi johtua siitä, että on nähdyksi tulemisen kaipuu. Hellyydenkipeys. Hyväksytyksi tulemisen tarve. Rakkauden kaipuu. Miten moni ihmissuhde on kaatunut vuorovaikutuksen erilaisuuteen, jossa toinen on pitänyt kiinni siitä, että ”en minä omiani kehu” tai ”olen kerran sanonut ja ilmoitan jos asiantila muuttuu”, vaikka on tiennyt, kuinka tärkeää toiselle olisi ollut kuulla olevansa tärkeä, arvostettu, odotettu ja haluttu. Puuttuvista sanoista voi joskus tulla kynnyskysymys. Niillä on taipumus korostua, mikäli muukin arki on tahmeaa tai jos niitä ei sanota tarkoituksellakaan esimerkiksi vallankäytöllisenä menetelmänä. Monissa työpaikoissa ja yhteisöissä sekä perheessä tullaan olleeksi hiljaa, kun olisi aihetta sanoa hyviä asioita ääneen, mutta valitaan arvostella, piikitellä ja käskyttää aina, kun on mahdollisuus. Nämä ovat valintoja. Tapoja ja tottumuksia, jotka eivät rakenna hyvää vaan lisäävät etäisyyttä ja yksinäisyyttä. Lopulta ihmiset voivat asettua näkemään toisen ihmisen, ja toisen rakkaudellisen kohottamisen mahdollisuudet vain niin aidosti, kuin he ovat kohdanneet itsensä ja saaneet itse kokea nähdyksi tulemisen merkityksen. Puhumaan ja sanoittamaan voi oppia, jos on yhtään halua.

Mitä haluaisit kuulla? Mikä juuri nyt olisi tärkeää kuulla?

Mikä on kauneinta, mitä olet itse tällä viikolla sanonut jollekin toiselle ihmiselle? Hyvillä sanoilla on mahdollista saada ihanaa syvyyttä, levollisuutta ja turvallisuutta ihmissuhteisiin, toivoa ja hyvää fiilistä aamupalapöytään. Voit saada toisen kukoistamaan niin yksinkertaisella asialla, kuin sanomalla ääneen sen hyvän, mitä hänessä näet. Arvostavat ajatukset itsestäsi tuovat elämänlaatua ja saavat tarttumaan asioihin, jotka ovat Sinulle hyväksi. Sanat ovat valinta – samoin hiljaisuus ja sanomatta jättäminen sekä sen merkitys tilannekontekstissa.

Korota siis sanojasi, älä ääntäsi!

Kokeile seuraavia sanoja vaikka parisuhteessasi:

 • Sinä teet minulle hyvää.
 • Itket kauniisti.
 • Oi, kuinka ihana ja hieno oletkaan.
 • Rakastan Sinua.
 • Olen niin iloinen, koska rakastat juuri minua.
 • Rakkautesi auttaa paljon.
 • Olen ylpeä Sinusta.
 • Sovit hyvin siihen kainalooni.
 • On niin hienoa päästä viereesi nukkumaan.
 • Selvitään tästä yhdessä.
 • Et ole yksin.

Tämä teksti keskittyi hyviin sanoihin. Lisäksi on niin paljon muutakin, tekoja ja läheisyyttä. Ihan yhtä tärkeitä. Teoilla on mahdollisuus yltää näyttämään yhtä ihanasti toisen arvostamista ja rakkautta. Kaiken yhdistelmä voi räjäyttää pankin – to the moon and never back 😊 Elämässä on myös sävyjä ja tilanteita, joihin tämä teksti ei sovi. Kaikkea ei saa samaan kirjoitukseen. Tänään halusin kuitenkin antaa valtaa positiivisille sanoille ❤

Mutta niin – mikä onkaan kauneinta sanataidetta, jota Sinulle on sanoitettu? Jakaisitko kanssani? Huokaillaan ihastuneesti sitten yhdessä. ❤

Kirjoittaja on sosiaalipsykologi ja erityistason psykoterapeutti

Riikka Koivisto

1 vastaus artikkeliin “Kauneinta, mitä Sinulle on koskaan sanottu?”

 1. Kauneimmat asiat on sanottu aloittaen sanoilla ”Haluan, että tiedät…” Nuo sanat kuullessaan mieli asettuu läsnäolevaksi ja kuuntelevaksi ja sallii seuraavien sanojen osua syvemmälle 🌼

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s